Links

Het wereldwijde web is een formidabele bron van informatie over Bach en zijn muziek.
Een van die websites, de J.S. Bach Home Page, illustreert dat door een lijst van sites over Bach met maar liefst 200 adressen.
Ik kan u deze site aanbevelen, o.a. omdat een van de moderatoren een landgenoot is: Prof. Jan Koster.

Kortom, voor een Bach liefhebber is dat smullen geblazen. Echter wanneer u zoekende bent, hebt u een probleem. Waar te beginnen?
Op deze pagina wil ik enkele suggesties doen die u op weg kunnen helpen.

 

De "moeders" van de Bach websites

Bach Cantates Website (Engels)
De moeder van alle websites met de Bach cantates als onderwerp. De website intro zegt dit: "The Bach Cantatas Website (BCW) is a comprehensive site covering all aspects of J.S. Bach's cantatas and his other vocal works and many of his instrumental works. The BCW contains for most works: detailed discographies, discussions, texts and translations, scores, commentaries, references, music examples... Performers of Bach's works: their biographies, Bach discographies... Poets & composers associated with Bach: their their biographies, Bach connection... Other resources: the Lutheran church year, chorale texts & melodies, books and movies on Bach, concerts, Bach festivals, guide to Bach tour... The BCW is an international collective project." Aryeh Oron is de man achter deze fantastische website.


De website van Eduard van Hengel.
Eduard van Hengel is de Aryeh Oron van Nederland. Hij heeft veel informatie over de cantates in handige tabellen gestructureerd samengevat. Zijn website bevat toelichtingen en een agenda van alle uitvoeringen in Nederland. Op grond van deze agenda schijnt Aryeh Oron te hebben opgemerkt dat "Judging by the number of Cantata Series, it seems that Holland is the best place to live". Ook kunt u via deze website cantates beluisteren, maar het muziek formaat (rm) is niet echt gebruikersvriendelijk, het vereist de installatie van Real Player.

 
Andere bijzondere websites

De website van de Bachstiftung St. Gallen (Duits)
Bijna alle Bachuitvoeringen hebben een eigen website en het voert te ver om alle te vermelden. Deze website is bijzonder vanwege het vele en mooie beeld- en luistermateriaal. Deze Zwitserse stichting heeft het voornemen alle vocale Bachwerken op te nemen en op DVD uit te brengen. Op de concerten wordt een cantate voorafgegaan door een zeer uitgebreide inleiding. Voorbeelden hiervan zijn te zien en te beluisteren via de website en/of YouTube, waar deze stichting een eigen kanaal heeft.

Beoordeling van de Cantates van Bach

Een bijzondere website omdat Johan De Wael een methode presenteert om de cantates van J. S. Bach met elkaar te kunnen vergelijken. Voorwaar geen geringe uitdaging. Waarop moet men letten om deze muziek met waardering te beluisteren? Hij doet een originele poging om na te gaan welke technische criteria ten grondslag liggen aan de verschillen in waardering zoals o.a. tot uiting komende in besprekingen van Simon Crouch en Maarten 't Hart.
 
 
 

 

Protestantse Wijkgemeente Ambacht-Oost  -  Bethelkerk

Collegium Delft

Vocaal Ensemble Basiliek Schiedam

De Bachagenda van Nederland